
مدیرعامل بانک سینا در بیستمین کنفرانس بینالمللی مهندسی صنایع که با عنوان «راهکارهای رفع ناترازیها» در دانشگاه علم و صنعت ایران و با حضور اساتید و صاحبنظران برگزار شد، به تشریح دلایل و راهکارهای رفع ناترازی بانکها پرداخت.
چالشهای اصلی نظام بانکی
وی با اشاره به تاثیر ناترازی بانکها بر افزایش پایه پولی، نقدینگی و تورم، ریشه اصلی آن را در بدهی بخش دولتی به بانکها عنوان کرد و بر ضرورت داشتن نظامهای کارآمد توسط دولت برای جلوگیری از سرریز شدن کسریها به نظام بانکی تاکید ورزید. همچنین، حجم بالای تسهیلات تکلیفی که حدود ۲۷ درصد از کل تسهیلات نظام بانکی را شامل میشود، به عنوان عاملی مهم در محدود کردن توان بانکها برای هدایت اعتبارات به سمت تولید و سرمایهگذاری برشمرده شد.
سایر عوامل و پیامدها
فزونی هزینهها بر درآمدها یکی دیگر از دلایل اصلی ناترازی ذکر شد؛ تعرفه خدمات بانکی با وجود تورم بالا، رشد متناسبی نداشته است و این امر موجب زیان و ناترازی میشود. پایین بودن تعرفهها، افزایش مطالبات غیر جاری، نرخ بهره منفی، تحریمها و محدودیت تامین مالی خارجی نیز از دیگر عوامل موثر بر این وضعیت قلمداد شدند.
اهمیت و راهکارهای بهبود در نظام بانکی
با توجه به بانکمحور بودن بازار مالی ایران و نقش حیاتی بانکها در رشد اقتصاد، نظام بانکی ضعیف توان کمک به اقتصاد کشور را ندارد. مدیرعامل بانک سینا تاکید کرد که قانونگذاران و تصمیمگیرندگان کشور باید با همکاری کارشناسان بانکی به تدریج بر ناترازیها فائق آمده و با اجرای برنامههای کوتاه و بلندمدت، بانکها را در مسیر کارآمدی و قدرتمند شدن قرار دهند.
تحلیلگران معتقدند، رفع ناترازی بانکها میتواند به بهبود شفافیت و پایداری در بازار مالی کشور منجر شود.