
دولت در سال ۱۴۰۳ بخش قابل توجهی از درآمد دولت خود را از محل مالیاتها تامین کرده است. بررسی آمارها نشان میدهد که در این سال، سهم مالیات بر حقوق و دستمزد کارکنان بخشهای دولتی و خصوصی به مراتب بیشتر از سهم مالیات پرداختی توسط اصناف بوده است. این موضوع اختلاف چشمگیری را در بار مالیاتی گروههای مختلف اقتصادی نشان میدهد.
مقایسه درآمدهای مالیاتی در ۱۴۰۳
بر اساس دادههای منتشر شده، در سال ۱۴۰۳، درآمد دولت حاصل از مالیات بر حقوق و دستمزد کارکنان دولت و بخش خصوصی از رقم ۱۳۶ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است. این رقم بیانگر سهم قابل توجهی از کل درآمدهای مالیاتی کشور است که مستقیماً از محل درآمد ثابت افراد کسر میشود.
سهم اصناف و نسبت با مالیات حقوق
در مقابل، میزان مالیات اصناف در همین دوره زمانی، یعنی سال ۱۴۰۳، حدود ۷۷/۸ هزار میلیارد تومان گزارش شده است. مقایسه این دو رقم آشکار میسازد که درآمد دولت از محل مالیات بر حقوق، تقریباً ۱/۷ برابر مالیات جمعآوری شده از سوی اصناف بوده است. این نسبت، تفاوت معناداری را در میزان مشارکت این دو گروه در تامین درآمدهای مالیاتی دولت نشان میدهد.
تحلیل بار مالیاتی بر حقوقبگیران
این اختلاف فاحش در ارقام مالیاتی، سوالاتی را درباره عدالت مالیاتی و توزیع بار مالیات در میان اقشار مختلف جامعه مطرح میکند. در حالی که مالیات بر حقوق به صورت مکانیزه و مستقیم از منبع کسر میشود، سازوکارهای وصول مالیات از سایر بخشها ممکن است پیچیدگیهای بیشتری داشته باشد که بر میزان نهایی دریافتی دولت تاثیر میگذارد. این آمارها نمایانگر فشار مالیاتی بیشتر بر قشر حقوقبگیر نسبت به فعالان صنفی است.
انتشار این آمارها میتواند بر تحلیلها پیرامون سیاستهای مالی دولت و انتظارات از فشار مالیاتی در بخشهای مختلف اقتصادی تاثیرگذار باشد.