
بر اساس گزارش تسنیم، پس از تأکید اخیر مقام معظم رهبری بر ادامه غنیسازی هستهای، جریان رسانهای غربی با هدف احیای دوگانه کذایی \”جنگ یا تسلیم\” فعالیت خود را شدت بخشیده است. این رویکرد رسانهای در واکنش به مواضع ایران و به ویژه اظهارات صریح رهبر انقلاب مبنی بر عدم نیاز به اجازه دیگران برای پیگیری سیاستهای هستهای ایران شکل گرفته است.
واکنشهای متقابل و ادعاهای طرفین
در همین راستا، سیانان به نقل از مقامات آمریکایی مدعی آمادگی اسرائیل برای حمله به تأسیسات هستهای ایران شد؛ ادعایی که توسط یک مقام صهیونیستی نیز تکرار شد. همزمان، منابع آگاه ایرانی به رویترز گفتهاند که در صورت شکست مذاکرات، ایران آماده دفاع از خود خواهد بود. از سوی دیگر، منابع اروپایی هشدار دادهاند که اتحادیه اروپا در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات، مکانیسم ماشه را فعال خواهد کرد. وندی شرمن، سرپرست هیئت مذاکرهکننده آمریکایی، نیز در مصاحبه با رویترز، وقوع جنگ را در صورت اصرار ایران بر حقوق غنیسازی خود محتمل دانست.
عملیات روانی و اهداف آن
این تحرکات هماهنگ رسانهای و سیاسی را میتوان بخشی از یک عملیات روانی هدفمند دانست که به ویژه در بستر مذاکرات هستهای به کار گرفته میشود. هدف اصلی چنین عملیاتی تضعیف مواضع ایران، تأثیرگذاری بر افکار عمومی و تحمیل خواستهها از طریق فشار غیرمستقیم و ایجاد فضایی از تهدید یا مرعوبسازی است. استفاده از تکنیکهایی مانند مقصرنمایی و دوگانهسازی کاذب بخشی از ابزارهای این عملیات محسوب میشوند.
چشمانداز آتی و فشار مضاعف
سابقه این نوع عملیات روانی به مذاکرات سال ۱۳۹۴ بازمیگردد که در آن زمان نیز تلاش شد با بزرگنمایی تهدیدات و اختلافات داخلی، تیم مذاکرهکننده ایران تحت فشار قرار گیرد. پیشبینی میشود در روزهای آینده، حجم بیشتری از جنگ تبلیغاتی و عملیات روانی با هدف کسب امتیاز از ایران یا تحت تأثیر قرار دادن روند مذاکرات انجام شود.
تحولات اخیر میتواند بر انتظارات بازار انرژی و قیمتهای جهانی نفت به دلیل افزایش عدم قطعیتهای ژئوپلیتیکی تأثیرگذار باشد.